Implementarea caselor de marcat cu jurnal electronic, amânată

Implementarea caselor de marcat cu jurnal electronic, amânată

Ministerul Finanțelor Publice va adopta săptămâna aceasta o ordonanță de urgență prin care amână cu şase luni termenul pentru achiziționarea noilor caselor de marcat cu jurnal electronic, care le vor înlocui pe cele actuale cu jurnal pe hârtie, potrivit declarației ministrului de resort, Anca Dragu.

Conform viitoarei ordonanțe de urgență, noul termenul de la care urmează să intre în vigoare interdicția de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal va fi 1 iulie 2017, în loc de 1 ianuarie 2017, și îi vizează pe comercianții care deschid sau extind magazine, fiind la prima achiziție de aparate de marcat.

Pentru ceilalți contribuabili (deopotrivă mici, mijlocii sau mari), noul termen privind înlocuirea aparatelor fiscale existente va fi 1 octombrie 2017, în loc de 1 aprilie 2017.

În contextul noilor reglementări privind casele de marcat, domnul Velin Ganev, reprezentant al companiei Danubius Exim – producătorul și distribuitorul caselor de marcat Datecs – și președinte al Asociației Distribuitorilor de Aparate Electronice Fiscale din România, citat de profit.ro, a declarat următoarele: “Din momentul în care sunt publicate normele metodologice, există un proces care trebuie respectat: odată cu publicarea cerințelor tehnice pentru casele noi, urmează ca toți producătorii să pregătească echipamentele, care durează cam 2-3 luni, după care trebuie certificarea tehnică la comisia de specialitate. Acolo nu se știe cât poate dura, pentru că este totul nou, și abia după obținerea acestei autorizații se merge la Ministerul Finanțelor pentru autorizație de vânzare și service. Dar, în toată perioada aceasta, ANAF, împreună cu o Comisie tehnică să pregătească un server de test pe care să fie încercat tot ce s-a cerut la nivel tehnic. Tot acest proces va dura cel puțin 9 luni. Marii comercianți au cerut și ei amânarea termenului, noi am cerut un termen mult mai mare, pentru că știm tot ce înseamnă acest proces, nu putem compromite sistemul”.

Progresiv, se lucrează și în direcția modernizării echipamentelor fiscale și a infrastructurii ANAF, astfel încât adaptarea la noile cerințe, proces ce trebuie parcurs atât de către contribuabil, prin implementarea cerințelor digitalizării, cât și de către autoritatea fiscală, pentru verificarea informațiilor în format electronic, să nu creeze complicații, să fie facil și aplicabil: „Pentru caracteristicile noilor case de marcat, se lucrează cu Ministerul Comunicațiilor și cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), care urmează să realizeze un prototip de aparat. Discuția a fost de foarte lungă durată, pentru că am vrut să ne asigurăm că nu se produc distorsiuni în piață, iar configurația aparatului nu favorizează, nu lezează sau nu îngreunează activitatea niciunei companii și, în același timp, să avem și estimări de costuri, astfel încât acestea să nu fie prea greu de suportat. Totodată, am vrut să ne asigurăm că ANAF are toată infrastructura dezvoltată, astfel încât să nu ne trezim că soft-ul ANAF și casele de marcat nu se potrivesc”, a precizat ministrul Finanțelor.

Prin urmare, conform legislației încă în vigoare, comercianții trebuie să-și înlocuiască aparatele fiscale începând de anul viitor (în mai multe etape, în funcție de dimensiunea afacerii), astfel încât, din 2018, acestea să fie conectate la server-ul ANAF, după cum prevede noua lege.

Despre Autor

Specialist PR & Marketing Magister Software

0 Comentarii

Comentarii folosind contul de Facebook

Lasa un Reply


+ 1 = 7

false

false

false

false

false