Atentie, comercianti! Daca aveti in oferta tigari sau produse din tutun, aveti noi obligatii!
Concret: pe 20 mai 2019 intra in vigoare o directiva europeana ce prevede ca pachetele de țigări și tutun de rulat sa fie marcate cu un identificator unic, astfel incat fiecare produs sa poata fi urmarit pe intregul traseu din fabrica până la momentul vânzării către primul distribuitor de retail. Pe plan national, prevederile directivei UE se regasesc in Legea nr. 201/2016.
Ce se schimba, cum si de ce?
Menita sa combata comerțul ilegal cu produse de tutun, noua directiva obliga toate entitatile juridice din reteaua de distributie si retail sa-si adapteze sistemele de monitorizare astfel incat să poată urmări deplasarea produselor până la punctul de vânzare către consumator. Implicit, orice pachet de tigari descărcat dintr-o dubita la un magazin de vânzare cu amănuntul, precum si reîncărcarea automatelor de vânzare, trebuie raportate, abaterile urmand a fi sanctionate cu amenzi sau chiar cu suspendarea activității si pierderea licenței de a opera în spatiul european.
“Înainte de introducerea în circuitul de vânzare cu amănuntul, toţi operatorii economici implicaţi în comerţul cu produse din tutun, inclusiv producătorul, au obligaţia de a înregistra intrarea tuturor pachetelor unitare aflate în posesia lor, precum şi toate mişcările intermediare şi ieşirea finală a pachetelor unitare din posesia lor, conform Legii nr. 201/2016. Această obligaţie poate fi îndeplinită prin marcarea şi înregistrarea ambalajelor sub formă agregată, precum cartuşe, baxuri sau paleţi, dacă se asigură urmărirea şi asigurarea trasabilităţii tuturor pachetelor unitare”, anunta ANAF.
Produsele conexe de tutungerie, altele decât ţigaretele şi tutunul de rulat, vor fi marcate dupa sistemul unic de trasabilitate începând din 20 mai 2024.
Ce dotari tehnice va sunt necesare, conform noii legi?
Cum noile marcaje de pe pachetele de tigari pot fi citite doar cu un scanner 2D omnidirectional, comerciantii au obligatia de a-si dota magazinele cu astfel de dispozitive si de a respecta procedurile de trasabilitate pentru a se conforma noii directive UE.
Ce scanner 2D sa alegeti?
Astfel de scannere 2D omnidirectionale gasiti si in oferta smartpos.ro, in diverse variante: cu sau fara fir, cititoare de coduri de bare pe masa sau in masa sau cititoare compatibile cu telefoane si tablete Android, iOS si Windows
Recomandarea specialistului
Tinand seama deopotriva de atributele tehnice, cat mai ales de raportul calitate/pret, tehnicienii Magister va recomanda scannerele Zebex, Datalogic si Honeywell ce se remarca prin fiabilitate, citire precisa si rapida a codurilor de bare, iar in functie de model, sunt dotate cu laser, display luminos, Bluetooth si diverse alte functionalitati.
Comanzi din timp, eviți amenzile! Ce sa alegi? Specialistii Magister va ofera consultanta gratuit! https://www.smartpos.ro/contact/
Spor la vanzari!
0 Comentarii