Noi cerinte de etichetare a produselor alimentare


Noi cerinte de etichetare a produselor alimentare

De la 13 decembrie anul trecut, a intrat in vigoare Regulamentul UE Nr. 1169/2011 privitor la etichetarea produselor alimentare. Conform regulamentului, etichetele produselor alimentare trebuie sa contina cateva informatii suplimentare cu privire la continutul lor. Noua reglementare este necesara deoarece legislatia cu privire la etichetare dateaza de peste 30 de ani, in timp ce normele cu privire la etichetarea nutritionala au fost adoptate in 1990.

Regulamentul Nr. 1169/2011 se aplica operatorilor din sectorul alimentar in toate etapele lantului alimentar, precum si tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final. Comerciantii care vand produse proaspete, care se ambaleaza pe loc, si produse vrac trebuie sa le eticheteze conform noului regulament in vigoare.

Iata informatiile obligatorii care trebuie sa apara pe etichetele produselor alimentare:

  • Denumirea produsului: denumirea legala sau o denumire descriptiva in caz ca prima nu exista.
  • Lista ingredientelor se prezinta sub forma unei enumeratii in ordinea descrescatoare a ponderii in masa produsului. Enumeratia trebuie sa fie precedata de titlul Ingrediente?.
  • Substantele care provoaca alergii sau intoleranta (precum laptele, mustarul, cerealele ce contin gluten, ouale, pestele, soia, arahidele, crustacee, moluste, dioxid de sulf si sulfiti etc).
  • Acestea trebuie evidentiate in lista de ingrediente prin stilul fontului folosit. Daca nu exista o lista de ingrediente, alergenii trebuie oricum mentionati.
  • Cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente. Este obligatorie specificarea cantitatii unui ingredient care face obiectul denumirii produsului, reprezentarilor grafice sau este o caracteristica esentiala a produsului.
  • Cantitatea neta de produs alimentar. Cantitatea se va exprima in unitati de masa pentru produse solide si in unitati de volum pentru cele lichide.
  • Data durabilitatii minimale sau data limita de consum.
  • Conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare. In cazul produselor care necesita conditii speciale de pastrare si utilizare, acestea trebuie specificate pe eticheta. De asemenea, daca este cazul, trebuie mentionate si conditiile de pastrare/utilizare corespunzatoare si termenul de consum dupa deschiderea ambalajului.
  • Numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului sau importatorului.
  • Tara de origine sau locul de provenienta pentru anumite tipuri de carne sau in cazurile in care omiterea acestui tip de informatii ar putea induce cumparatorul in eroare.
  • Instructiuni de utilizare, in cazul in care omiterea lor ar ingreuna utilizarea corecta a produsului alimentar.
  • Pentru bauturile care contin mai mult de 1,2% de alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita.
  • O declaratie nutritionala. Sunt exceptate de la aceasta obligativitate apele minerale si suplimentele alimentare, acestea supunandu-se altor reglementari.

Noul regulament de etichetare a produselor alimentare pune accent pe lizibilitatea informatiilor de pe ambalaje si etichete. Ca regula generala, dimensiunea corpului de litera mica trebuie sa fie de minimum 1,2 mm. Informatiile voluntare, Etichetare produse alimentarepublicitare si sloganurile nu trebuie incluse pe eticheta in detrimentul spatiului necesar prezentarii informatiilor obligatorii. Limbajul folosit trebuie sa fie unul accesibil consumatorului final.

Odata cu noul regulament, este obligatoriu sa se indice tara de origine sau locul de provenienta pentru carnea de vita, carnea de animale din specia porcina, caprina si cea de pasari de curte (proaspata, refrigerata sau congelata). In plus, incepand cu data de 01.04.2015, etichetarea carnii trebuie sa contina indicatii privind statul membru sau tara terta in care a fost crescut animalul, statul membru sau tara terta in care a fost sacrificat animalul, precum si codul de identificare a lotului de care apartine respectiva carne.

De asemenea, conform regulamentului, producatorii si comerciantii trebuie sa specifice pe etichete si ambalaje data de congelare a produselor congelate si data de decongelare pentru cele decongelate.

O alta noutate este obligativitatea specificarii in lista de ingrediente a nanomaterialelor cu mentiunea in paranteze a cuvantului nano. Nanomaterialele sunt ingredientele produse intentionat care poseda caracteristici specifice scarii nanometrice si se intalnesc de obicei in articole precum detergenti, cosmetice si chiar alimente.

Produsele etichetate inainte de 13.12.2014 se pot vinde pana la epuizarea stocului.

Dragi comercianti, va atragem atentia sa aveti grija ce modele de cantare cu etichetare si imprimante de etichete va achizitionati deoarece acestea trebuie neaparat sa poate tipari un numar mare de informatii si, implicit, sa foloseasca etichete mari sau chiar role de hartie linerless (role de etichete adezive fara hartie suport). Consultantii nostri va stau la dispozitie pentru a alege un echipament regulamentar.

Daca aveti nevoie de un cantar care poate opera in noile conditii, noi va recomandam modelul M-525 de la Dibal. Acesta vine intr-o multitudine de formate (cu si fara brat, double-body, suspendat etc), poate folosi role linerless si este compatibil cu programul SmartCash Shop pentru a programa 10 linii de ingrediente.

Ca imprimanta termica, recomandarea noastra este Zebra GK420D, o imprimanta robusta si rapida, care poate printa pe role cu o latime maxima de 108 mm. Este usor de folosit si programat si este compatibila cu SmartCash Shop.

Speram sa va fie utile aceste informatii si, daca aveti nelamuriri, sa consultati regulamentul pe care il gasiti mai jos.

pdf_icon Regulament UE nr. 1169/2011

0 Comentarii

Comentarii folosind contul de Facebook

Lasa un Reply






3 − 2 =

false

false

false

false

false