ANAF si distribuitorii autorizati de case de marcat
Ordonanta de urgenta nr. 91/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale normeaza suplimentar relatiile dintre operatorii economici, ANAF si distribuitorii autorizati de case de marcat.
O buna parte din modificarile aduse vechii legi decurg din necesitatea introducerii aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic si conectarea cu ANAF. Deoarece vechile case de marcat vor functiona in paralel cu noile modele, acest lucru insa nu este de natura sa va influenteze in viitorul imediat, orizontul de implementare limita fiind 1 noiembrie 2016.
Din acest motiv, vom pune accentul in acest articol pe modificarile care au efect imediat si care vizeaza aplicarea de amenzi ce va pot cauza pierderi insemnate. Iata asadar in acest articol, cum s-au modificat amenzile sau penalitatile si mai ales ce noi amenzi s-au introdus.
In primul rand, au crescut amenzile pentru comerciantii care nu folosesc casa de marcat. Valoarea noilor amenzi se incadreaza intre 10.000 si 15.000 de lei.
In plus, comerciantul gasit vinovat va suferi si suspendarea activitatii la punctul de lucru pe o durata de la una la trei luni. Pedeapsa se aplica fara avertisment.
Pentru comerciantii care nu dau bon fiscal sau incaseaza sume inferioare contravalorii reale a cumparaturilor, conform noii ordonante, sanctiunea se inaspreste prin majorarea amenzii de la sume intre 8.000 si 10.000 la sume intre 10.000 si 15.000 lei. Amenzile se aplica fara avertisment.
Tot fara avertisment se pedepsesc cu amenda 10.000 si 15.000 lei si suspendarea activitatii la punctul de lucru timp de 1-3 luni pentru neintocmirea de documente nejustificative pentru sumele de bani introduse sau extrase in si din sertar, altele decat cele provenite din activitatea de comert, sau utilizate pentru a da rest clientilor.
O alta premiera, introdusa este amendarea cu sume intre 800 si 1500 lei a casierilor, persoane fizice, care nu inmaneaza bonul fiscal clientului sau care nu emit factura la solicitarea acestuia.
Pana acum, amenda nu se adresa direct persoanei fizice respective.
Noile cerinte rezultate in vederea implementarii caselor de marcat cu jurnal electronic aduc si ele sanctiuni pentru nerespectarea lor. Astfel, agentul comercial este obligat sa pastreze si sa arhiveze memoria fiscala si dispozitivul de memorare a jurnalului electronic in conditii care sa permita citirea acestora de catre organele fiscale pentru o perioada de 10 ani.
Acestea nu se mai depun la Administratia Financiara ca pana acum.
Daca nu respecta aceasta prevedere, se pot aplica amenzi usturatoare cu valori de la 40.000-60.000 lei!!!
Noua lege specifica obligativitatea utilizatorilor de case de marcat sa asigure conditiile de functionare optime pentru aparat si sa permita service-ul acestuia doar persoanelor autorizate, inregistrate in baza de date a MFP.
Daca se incalca aceste prevederi, utilizatorul este sanctionat cu amenzi de la 8.000 la 10.000 lei.
De asemenea, daca organele de control solicita efectuarea de verficari la casa de marcat prin tehnicianul de service, comerciantului care refuza accesul acestuia in unitate i se aplica o amenda de la 2.000 la 4.000 de lei.
Nu in ultimul rand, obligativitatea utilizarii de consumabile obtinute exclusiv in baza unui contract de livrare cu clauze de calitate a hartiei si garantii pentru pastrarea informatiilor, este acum clar mentionata.
Utilizarea de consumabile fara dovada de provenienta se pedepseste cu amenzi usturatoare, cuprinse intre 40.000 si 60.000 lei.
Acestea sunt doar cateva dintre modificarile care pot goli buzunarele comerciantilor. De aceea va invitam sa descarcati textul integral al ordonantei de pe site-ul nostru pentru a fi la curent cu noile cerinte si mai ales pentru a va feri de amenzile usturatoare care va pot cauza neplaceri.
0 Comentarii