Impozit forfetar, impozit pe profit si aplicabilitatea in domeniul Horeca si alte sectoare
Conform legii adoptate marti, 28 iunie a.c., in plenul Camerei Deputatilor, unitatile turistice si de alimentatie publica vor avea, incepand cu anul 2017, un regim fiscal mai usor de aplicat. Legea privind impozitul forfetar ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Initiativa legislativa adoptata de Camera Deputatilor reglementeaza o noua modalitate de impozitare, aplicabila contribuabililor din sectorul turistic, hotelier, restaurante si alimentatie publica, in scopul stimularii investitiilor si eliminarii concurentei neloiale.
Domeniile vizate si aplicabilitatea
Obligati la plata impozitului specific vor fi contribuabilii care, la finalul anului 2016, vor avea inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN:
- 5510 Hoteluri si alte facilitati de cazare similare;
- 5520 Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurte ca durata;
- 5530 Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere;
- 5590 Alte servicii de cazare;
- 5610 Restaurante;
- 5621 Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente;
- 5629 Alte servicii de alimentatie n.c.a.;
- 5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor.
Toate companiile corespunzatoare codurilor CAEN mentionate mai sus vor plati, incepand cu 2017, impozitul specific, cu exceptia societatilor aflate in stare de lichidare.
Diferentieri pe zone geografice
Au fost stabilite variatii ale impozitului in functie de zona in care se afla contribuabilul, fiind stabilite sapte categorii distincte de zone, cu coeficienti de zona diferiti:
- Bucuresti;
- Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Sibiu, Timisoara;
- municipiile;
- orasele si statiunile de interes national;
- zonele rurale;
- Delta Dunarii;
- statiunile de interes local.
Fiecare dintre primele patru categorii este impartita, la randul sau,in alte patru zone, in functie de distanta fata de centrul localitatii.
Legea mai introduce si un coeficient sezonier, care se refera la perioada de functionalitate a unitatilor de cazare in timpul unui an:
- mediul rural;
- litoralul;
- Delta Dunarii;
- statiunile montane;
- Bucuresti;
- Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Sibiu, Timisoara;
- municipiile si orasele;
- statiunile balneare.
Ultimul coeficient este legat de numarul de stele sau de margarete al hotelului sau pensiunii.
Prin aplicarea acestor coeficienti asupra fiecarei unitati hoteliere sau de alimentatie publica rezulta valori diferite ale impozitului specific datorat statului, de la o unitate sau alta.
In calculul impozitului specific mai sunt incluse suprafata utila a locatiei, numarul de locuri de cazare si coeficientul de ajustare pentru spatiul tehnic.
Modalitate de plata a impozitelor
Societatile care detin mai multe unitati vor putea determina impozitarea anuala prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati, calculat conform formulei corespunzatoare codului CAEN.
Plata si declararea impozitului specific se vor efectua semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului pentru care se datoreaza impozitul. Mai exact, pana la 25 iulie pentru semestrul I si, respectiv, pana la 25 ianuarie pentru semestrul II.
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor vor comunica organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.
In cazul in care, la data de 31 decembrie, inclusiv, firmele nu mai indeplinesc conditiile obligatorii pentru plata impozitului specific, atunci vor comunica organelor fiscale teritoriale iesirea din acest sistem de impunere, pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator.
Pentru detalii suplimentare, consultati integral legea impozitului forfetar
0 Comentarii