Diana Ionescu
Descopera SmartCash RMS 2023 V20! Integrari, functionalitati si module noi
18 ianuarie 2023

Trei sisteme, implementate aproape simultan in SmartCash RMS 2023 V20

Anul 2023 vine cu numeroase modificari privind impozitele si taxele datorate. Din lungul sir de schimbari fiscale aplicabile in domeniul retail incepand chiar din ianuarie 2023, anuntate pe parcursul anului precedent sau introduse pe final de an, le amintim pe cele mai importante:

  1. Raportare automata digitala in sistemul ANAF (e-Factura si e-Transport):

Este vorba de cele trei sisteme, implementate aproape simultan, care fac parte din procesul de digitalizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv SAF-T, RO e-Factura și RO e-Transport.

  • Raportarea SAF-T, obligatorie din 2022 pentru marii contribuabili, presupune depunerea în format digital a noii declarații informative D406 privind fișierul standard de control fiscal.

Marii contribuabili au intrat sub sfera raportării SAF-T în două etape: prima de la 1 ianuarie 2022, pentru cei incluși în această categorie la finalul anului anterior, iar a doua de la 1 iulie 2022, pentru cei incluși ulterior. Ambele categorii au avut la dispoziție o perioadă de grație de șase luni, astfel incat cei din prima categorie au avut ca termen de raportare pentru perioada ianuarie-iulie 2022 data de 31 august 2022, iar cei din a doua categorie mai au timp până la 31 ianuarie 2023.

În plus, la 1 ianuarie 2023 intră în vigoare obligativitatea de raportare în acest sistem și pentru contribuabilii mijlocii, iar pentru aceștia ultima zi de raportare pentru perioada ianuarie-iunie 2023 este 31 iulie 2023.

  • Sistemul e-Factura este destinat raportarii automate, in timp real, a facturilor fiscale emise deocamdata pentru vanzari cu ridicata, adica acele vanzari de valoare mare, unde este cel mai mult TVA de colectat. Acesta este obligatoriu, în prezent, pentru facturile emise în relația cu instituțiile de stat (Business to Government – B2G), cât și pentru tranzacțiile între companii (Business to Business – B2B) pentru bunuri cu risc fiscal ridicat.
  • Și RO e-Transport, sistemul național care vizează monitorizarea transportului de mărfuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României,este în vigoare de la 1 iulie 2022, iar contribuabilii vizați trebuie să se conformeze, chiar dacă procedura a fost finalizată cu întârziere. Aplicarea sancțiunilor pentru neconformare a fost, însă, amânată pentru a doua oară, până la 1 ianuarie 2023, astfel încât operatorii economici mai au timp să își pună la timp sistemele de raportare, fără să riște amenzi până atunci.

2. TVA

  • Cota de TVA pentru serviciile de catering și restaurant se majorează la 9%, excepție facând livrările de băuturi alcoolice și cele nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, pentru care cota TVA este de 19%;
  • Bacșișul încasat de la clienți de către operatorii care desfășoară activități de restaurant și baruri se evidențiază pe bonul fiscal. Bacșișul încasat și distribuit către salariați de către operatorii care desfășoară activități de restaurant și baruri este considerat venit din alte surse și va fi supus cotei de 10% impozit pe venit;
  • Cota de TVA pentru serviciile de cazare în domeniul hotelier, inclusiv închiriere de terenuri pentru camping, se majorează la 9%;

3. Obligatia de dotare cu POS:

Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, precum si cele care prestează servicii și realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

SmartCash RMS 2023 V20 pune accent pe automatizare

Provocarea principala a anului, pentru toti operatorii economici, este digitalizarea relatiei cu autoritatile fiscale.

De aceea, in versiunea 2023 a platformei SmartCash RMS am automatizat complet schimbul de date cu ANAF, folosind in mod inteligent serviciile API puse la dispozitie de autoritati.

Ne dorim sa reducem cat mai mult corvoada raportarilor fiscale astfel incat clientii nostri sa se concentreze asupra a ceea ce este mai important: propria afacere.

In acest sens, s-a pus accent pe automatizarea proceselor si centralizarea afacerilor– aspecte de interes pentru toti antreprenorii dornici sa sporeasca satisfactia clientilor si eficienta angajatilor, implicit sa-si creasca profitabilitatea.

SmartCash RMS V20 integreaza toate functionalitatile necesare unei afaceri moderne si viabile, de la productie, distributie, logistica si retail (fizic si e-commerce) pana la HoReCa, alimentatie publica si multe altele.

Integrari, functionalitati si module noi

  1. Raportare automata in sistemul e-Factura si e-Transport. Engine-ul de schimb de date cu autoritatile fiscale, denumit SmartCash ANAF Connector, proceseaza acum automat toate documentele relevante emise in sistem si le publica in sistemele eFactura si eTransport. Am adaugat, de asemenea, un modul de management al transportatorilor, necesar pentru gestionarea numerelor UIT.
  2. SmartCash BookKeeping Connector. Folosind noul modul automat destinat programelor uzuale de contabilitate generala, tranzactiile inregistrate in sistemul SmartCash RMS ajung in programe precum Saga la nivelul de detaliu necesar generarii declaratiilor SAF-T. Acest nou modul automat este proiectat sa opereze atat din centralele de magazine, cat si pentru magazine independente.
  3. Sistemul de etichetare electronica pentru raft. Odata cu versiunea 2023, utilizatorii pot opta direct din catalogul de produse pentru modul in care articolele urmeaza a fi afisate la raft: cu etichete imprimate sau cu etichete electronice ESL. Sablonul de afisare poate fi, de asemenea, selectat din platforma SmartCash RMS. Etichetele folosesc tehnologia e-Ink Newton – cea mai performanta pe plan mondial, provinde de la compania Solum. .
  4. Un nou program de fidelizare pentru promotii de volum targetate. Noul tipar de fidelizare 5 implementat in SmartCash RMS 2023 permite generarea de sisteme de retentie si loializare a clientilor cu carduri de fidelitate prin acordarea de discounturi sau promotii la raft disponibile exclusiv pentru acestia. Fidelizarea este integrata nativ, asigurand modificarea facila a promotiilor si propagarea lor imediata pe bonul fiscal.
  5. Compatibilitate SAF-T Stocuri. Cu un nou engine de calcul al fiselor de depozit, capabil sa gestioneze mii de miscari pe secunda, cu defalcarea tuturor operatiilor pe cote de TVA, SmartCash RMS 2023 pune la dispozitia contabililor fise de rulaj stoc detaliate, compatibile cu raportarea SAF-T.
  6. Noul model de licentiere electronica. Modelul de licentiere Magister se bazeaza acum pe licente digitale, validate automat prin Internet. Clientii au acces in orice moment la portofoliul propriu de licente SmartCash RMS prin intermediul site-ului my.smartcash.ro. Mentenanta anuala este calculata doar pentru licentele utilizate. Pentru magazinele inchise sau in curs de relocare, puteti dezactiva licentele pe aceasta durata, mentenanta software fiind suspendata la plata. In acest mod este implementat principiul „platesti numai ceea ce folosesti”.
  7. SmartCash in Cloud. Odata cu versiunea 2023, SmartCash RMS este disponibil si in cloud. Aplicatiile disponibile in regim inchiriat din cloud corespund versiunilor de distributie de top, fiind accesibile printr-un simplu browser web modern. Solutia Magister Cloud asigura o interfata de operare similara cu cea clasica, locala, facand si aceasta varianta extrem de accesibila clientilor familiarizati cu ecosistemul SmartCash RMS. Interfata de operare HTML5 este una moderna, bazata pe WebSockets, reactionand instantaneu in interactiunea cu utilizatorii.
  8. Aplicatia mobila Android este acum mai prietenoasa si mai usor de folosit. Odata cu noua versiune, si SmartCash Mobility pentru Android a beneficiat de o optimizare importanta. Astfel, interactiunea cu tastatura virtuala este mult imbunatatita, diferitele moduri de aparitie ale acesteia fiind gestionate automat. A fost, de asemenea, actualizat suportul de securitate pentru Android versiunea 11.

Iata, asadar, principalele schimbari fiscale pe care le aduce anul 2023 si cum s-a pregatit noul SmartCash 2023 sa va ajute sa le implementati cat mai facil in afacerea voastra.

Aveti intrebari, sugestii, nelamuriri? Va asteptam cu bucurie mesajele, specialistii Magister va stau la dispozitie. Contactati-ne!

0 Comentarii

Categorie: Blog

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!