Dor Bujor Padureanu
Despre terminalele mobile Android si clasele de protectie
4 martie 2014

Atunci cand am luat hotararea de a migra aplicatiile mobile SmartCash Mobility pe platforma Android, am avut de facut o alegere importanta, care s-ar putea sumariza in urmatoarea intrebare: Care va fi dispozitivul pe care vor fi ele utilizate?

Desi raspunsul pare unul la indemana, deoarece majoritatea utilizatorilor moderni au deja in buzunar un smartphone ce ruleaza Android, raspunsul nu este nici pe departe atat de simplu.

La o analiza atenta a sistemului de operare Android, cu ochii unui programator, se observa ca, la fel ca orice alt sistem de operare, nici acesta nu este unul perfect. Intreaga sa putere, ce provine din abilitatea de a asigura o experienta de utilizare prietenoasa si intuitiva, devine adesea, in cazul aplicatiilor de natura industriala un impediment.

Nu vreau sa fiu inteles gresit. In fond decizia noastra de migrare de pe Windows CE pe Android a urmarit in primul rand imbunatatirea experientei utilizatorilor. In acelasi timp insa, nu am putut ignora limitari de design cum ar fi controlul tastaturii virtuale, pozitionarea sa unica, adesea peste jumatate din interfata de utilizare si mai ales problemele intampinate cu diverse dispozitive Bluetooth de tip barcode – scanner. Acestea se substituie tastaturii virtuale si creaza confuzie la trecerea dintr-un tip de interfata la alta.

Stiu ca prea putini dezvoltatori de software de la noi nu si-au pus probleme de acest gen. Poate si pentru ca nu este nevoie in domeniul lor de activitate. Pentru retail insa, unde viteza de operare a unei tranzactii, indiferent de tipul ei este esentiala, schimbarea permanenta de layout, ridicarea sau coborarea unei tastaturi virtuale, latenta scanerelor bluetooth, etc sunt impedimente majore care nu pot fi ignorate.

Iata de ce, am hotarat sa cautam un dispozitiv specializat pentru noua linie de produse.

Odata ce am luat aceasta decizie, ne-am orientat spre cerintele de design: sa aiba o versiune Android suficient de recenta, sa dispuna de o tastatura proprie numerica pentru task-urile repetitive, sa includa un cititor pentru coduri de bare si nu in ultimul rand, sa poata fi folosit in medii agresive, adesea in aer liber, supus la intemperii.

Pe baza cerintelor am inceput sa cautam dispozitivul dorit si surpriza! Ne-a fost imposibil sa gasim un dispozitiv de acest gen pe piata! Nici macar in oferta unor companii de renume, cum sunt Motorola, Honeywell sau Intermec.

Ne-am intrebat apoi oare de ce nu putem gasi in oferta unor companii de renume un astfel de dispozitiv bazat pe sistemul de operare Android. Raspunsul este cred in primul rand perspectiva corporatista pe care o au acesti producatori, orientati aproape exclusiv spre companii mari si aplicatii mamut, ce se schimba rareori si cu costuri fabuloase. In aceste conditii, cine ar avea nevoie de Android? Principiul „Daca pana acum a mers si asa de ce sa schimbam ceva?” valabil din pacate in marile firme nu se aplica insa in realitatea de zi cu zi din retail-ul mic si mijlociu modern. Fortati de presiunea pietei sa reduca permanent din costuri, sa faca mai multe cu oameni mai putini, antreprenorii romani din retail asteapta solutii software pe masura provocarilor lor.

Ce ar putea ei sa faca de exemplu cu un Motorola T55 (un smatphone subacvatic de fapt) al carui pret ajunge pe la 1200 de Euro daca adaugi si un scaner incorporat, fara a dispune insa decat de ecranul tactil pentru input? Sau cu un Honeywell Dolphin 70e cu un single core si 512 MB RAM comercializat la pret de racheta interplanetara? Nu am nici o indoiala ca sculele mai sus mentionate sunt robuste si fiabile dar pretul si limitarile de design le fac in acest moment inutilizabile pentru aria noastra de aplicatii.

Iata de ce am cautat un producator mic dar dinamic, capabil sa priveasca in viitor, care sa dezvolte si sa manufactureze un astfel de dispozitiv. Rezultatul ne-a intrecut asteptarile. Terminalul Mobility iData 95W pe care il vom comercializa in premiera in Romania este dovada ca intr-o economie globala dinamica si creativa este totdeauna loc de mai bine.

Anul trecut, cand primul lot de dispozitive a ajuns pe masa noastra de test, am fost surprinsi de aspectul ingrijit al constructiei si mai ales de detaliul in care a fost proiectat si dezvoltat acest tip de terminal.

Ne-am pus apoi problema fiabilitatii pe termen mediu si lung. De asemenea, am fost placut impresionati certificarile dobandite: clasa de protectie IP65, testul de 500 rostogoliri, cadere de la 1,5 m pe beton.

Pentru necunoscatori iata mai jos un tabel cu interpretarea codurilor IP de protectie astfel incat sa intelegeti de fapt care este nivelul de protectie la praf si intemperii IP65 asigurat de carcasa dispozitivului:

Prima cifra caracteristica dupa IP reprezinta gradul de protectie impotriva corpurilor solide straine.

Prima cifra caracteristica
Descriere prescurtata
0
Neprotejat
1
Protejat impotriva corpurilor solide straine cu diametrul mai mare sau egal cu 50 mm
2
Protejat impotriva corpurilor solide straine cu diametrul mai mare sau egal cu 12.5 mm
3
Protejat impotriva corpurilor solide straine cu diametrul mai mare sau egal cu 2.5 mm
4
Protejat impotriva corpurilor solide straine cu diametrul mai mare sau egal cu 1 mm
5
Protejat impotriva prafului
6
Etans la praf

A doua cifra caracteristica dupa IP reprezinta gradul de protectie impotriva patrunderii apei.

A doua cifra caracteristica
Descriere prescurtata
0
Neprotejat
1
Protejat impotriva caderilor verticale ale stropilor de apa
2
Protejat impotriva caderilor verticale ale stropilor de apa cand carcasa este inclinata la maxim 15A
3
Protejat impotriva apei pulverizate
4
Protejat impotriva apei improscate
5
Protejat impotriva jeturilor de apa
6
Protejat impotriva jeturilor puternice de apa
7
Protejat impotriva efectelor unei scufundari temporare in apa
8
Protejat impotriva efectelor unei scufundari prelungite in apa

 

Sunt sigur ca terminalul ce tocmai a intrat in oferta noastra va fi descoperit rapid si de alti dezvoltatori de aplicatii, in primul rand datorita caracteristicilor tehnice care sunt excelente, dar si datorita pretului extrem de atractiv, situat cu peste 40-50% sub cel al dispozitivelor mai sus mentionate.

Va invit asadar sa descoperiti si voi, noul terminal Mobility, disponibil deopotriva integratorilor de solutii cat si utilizatorilor finali.

Iata mai jos un scurt film de prezentare al dispozitivului, asa cum arata el scos din cutie:

Terminal mobil Android de clasa industriala - Mobility iData 95W
Terminal mobil Android de clasa industriala - Mobility iData 95W

0 Comentarii

Trimite un Comentariu

Categorie: Blog
Etichete:

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!