Diana Ionescu
Implementarea caselor de marcat cu jurnal electronic, amanata
12 decembrie 2016

Noul termen, privind inlocuirea aparatelor fiscale, va fi la data de 1 octombrie 2017

Ministerul Finantelor Publice va adopta saptamana aceasta o ordonanta de urgenta prin care amana cu sase luni termenul pentru achizitionarea noilor caselor de marcat cu jurnal electronic, care le vor inlocui pe cele actuale cu jurnal pe hartie, potrivit declaratiei ministrului de resort, Anca Dragu.

Conform viitoarei ordonante de urgenta, noul termenul de la care urmeaza sa intre in vigoare interdictia de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale cu rola jurnal va fi 1 iulie 2017, in loc de 1 ianuarie 2017, si ii vizeaza pe comerciantii care deschid sau extind magazine, fiind la prima achizitie de aparate de marcat.

Pentru ceilalti contribuabili (deopotriva mici, mijlocii sau mari), noul termen privind inlocuirea aparatelor fiscale existente va fi 1 octombrie 2017, in loc de 1 aprilie 2017.

In contextul noilor reglementari privind casele de marcat, domnul Velin Ganev, reprezentant al companiei Danubius Exim – producatorul si distribuitorul caselor de marcat Datecs – si presedinte al Asociatiei Distribuitorilor de Aparate Electronice Fiscale din Romania, citat de profit.ro, a declarat urmatoarele:

Din momentul in care sunt publicate normele metodologice, exista un proces care trebuie respectat: odata cu publicarea cerintelor tehnice pentru casele noi, urmeaza ca toti producatorii sa pregateasca echipamentele, care dureaza cam 2-3 luni, dupa care trebuie certificarea tehnica la comisia de specialitate. Acolo nu se stie cat poate dura, pentru ca este totul nou, si abia dupa obtinerea acestei autorizatii se merge la Ministerul Finantelor pentru autorizatie de vanzare si service. Dar, in toata perioada aceasta, ANAF, impreuna cu o Comisie tehnica sa pregateasca un server de test pe care sa fie incercat tot ce s-a cerut la nivel tehnic. Tot acest proces va dura cel putin 9 luni. Marii comercianti au cerut si ei amanarea termenului, noi am cerut un termen mult mai mare, pentru ca stim tot ce inseamna acest proces, nu putem compromite sistemul.

Progresiv, se lucreaza si in directia modernizarii echipamentelor fiscale si a infrastructurii ANAF, astfel incat adaptarea la noile cerinte, proces ce trebuie parcurs atat de catre contribuabil, prin implementarea cerintelor digitalizarii, cat si de catre autoritatea fiscala, pentru verificarea informatiilor in format electronic, sa nu creeze complicatii, sa fie facil si aplicabil:

Pentru caracteristicile noilor case de marcat, se lucreaza cu Ministerul Comunicatiilor si cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI), care urmeaza sa realizeze un prototip de aparat. Discutia a fost de foarte lunga durata, pentru ca am vrut sa ne asiguram ca nu se produc distorsiuni in piata, iar configuratia aparatului nu favorizeaza, nu lezeaza sau nu ingreuneaza activitatea niciunei companii si, in acelasi timp, sa avem si estimari de costuri, astfel incat acestea sa nu fie prea greu de suportat. Totodata, am vrut sa ne asiguram ca ANAF are toata infrastructura dezvoltata, astfel incat sa nu ne trezim ca soft-ul ANAF si casele de marcat nu se potrivesc, a precizat ministrul Finantelor.

Prin urmare, conform legislatiei inca in vigoare, comerciantii trebuie sa-si inlocuiasca aparatele fiscale incepand de anul viitor (in mai multe etape, in functie de dimensiunea afacerii), astfel incat, din 2018, acestea sa fie conectate la server-ul ANAF, dupa cum prevede noua lege.

0 Comentarii

Trimite un Comentariu

Categorie: Știri

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!