Diana Ionescu
In Romania, monedele digitale devin instrumente de plata fara numerar
29 iulie 2021

A fost promulgata legea prin intermediul careia monedele digitale sunt considerate instrumente financiare fără numerar.

Președintele României a promulgat Legea nr. 207/2021 prin intermediul căreia monedele digitale sunt considerate instrumente financiare fără numerar.

Potrivit noilor dispoziții legale, monedele virtuale sunt definite ca fiind „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi poate fi transferată, stocată şi tranzacționată electronic.

Incepând cu 25 iulie 2021, Codul Penal va sancționa cu închisoare de la 2 la 7 ani pirateria si abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor.

Reglementarea are ca scop incriminarea săvârșirii infracțiunilor privind frauda informatică, realizarea operațiunilor ilegale cu instrumente de plată fără numerar, punerea în circulație sau dobândirea de valori falsificate fără numerar atunci când acestea sunt realizate în legătură sau utilizând monede digitale (Bitcoin, Ether, etc.).

Auzim tot mai des vorbindu-se despre criptomonede, în special în contextul digitalizării.

Pentru cei ce nu sunt pasionați de acest domeniu, subiectul ar putea părea neinteresant. Aceasta cu atât mai mult cu cât, chiar și pentru un iubitor de tehnologie, mecanismul prin care aceste criptomonede apar, sunt păstrate și pot fi tranzacționate, nu este simplu de înțeles.

Cu toate acestea atat China cat si Suedia au lansat propriile monede digitale (Yuan Coin si e-Krona) dezvoltate prin tehnologia blockchain. In aceste conditii este evidenta tendinta de introducere a acestora in circuitele financiare in paralel cu moneda clasica.

Din aceasta perspectiva, legea nr. 207/2021 este o lege foarte moderna. Aceasta stabileste legalitatea utilizarii acestui tip de plata non-numerar in tranzactiile comerciale, lucru contestat de multi necunoscatori pana acum.

Legea include penalitati si pedepse aspre pentru cei care genereaza sau obtin criptomoneda ilicit sau din activitati infractionale

Dupa cum stiti, Magister, a lansat în premieră absolută în România, la inceputul acestui an, serviciului de plată cu criptomonedă. Serviciul este disponibil bdirect la casa de marcat, în aplicația SmartCash POS.

Astfel orice comerciant din Romania poate accepta plati efectuate cu criptomoneda direct la casa de marcat, folosind solutia SmartCash.

Plata cu Criptomonede in SmartCash POS
Plata cu Criptomonede in SmartCash POS

Plata se poate face cu doua cripto-wallet-uri disponibile atat pe Android cat si pe iOS:

  • Elly Wallet – care permite plata cu criptomonedele: Bitcoin (BTC), BitcoinCash (BCH), Ethereum (ETH), GoCrypto (GOC), Tezos (XTZ), Litecoin (LTC) sau Viberate(VIB)
  • Bitcoin.com Wallet – care permite plata cu BitcoinCash (BCH).

Mai multe detalii legate de conectarea caselor de marcat SmartCash la serviciul de plati GoCrypto puteți afla solicitand conectare GoCrypto

0 Comentarii

Categorie: Blog | Știri

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!