Diana Ionescu
Utilizatorii AMEF trebuie să transmită declarația F4109 si pentru AMEF-urile pentru care s-a depus memoria fiscala
27 ianuarie 2022

Conform reglementărilor în vigoare, nu exista excepții de la obligatia depunerii formularului cu declarația F4109

Declarația F4109 privind aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) neutilizate , se depune de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale in situatia in care exista aparate de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate pentru generarea de date in nicio zi din perioada de raportare.

In urma unor lamuriri publicate de ANAF, referitoare la formularul F4109, aducem in atentia clientilor care detin aparate de marcat electronice fiscale pozitia ANAF privind obligatia depunerii formularului F4109: Operatorii economici care nu utilizează AMEF în nicio zi din perioada de raportare, au obligația depunerii formularului F4109.
Utilizatorii AMEF trebuie să transmită declarația F4109 ”Declarației privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate” pentru toate aparatele de marcat neutilizate, chiar și pentru cele la care a fost extrasă memoria fiscală și a fost transmis formularul F4105 cu extragere memorie fiscală.
Prevederile art. 3 și art. 4 din OpANAF nr. 627/2018, cu privire la completarea și transmiterea Declarației – F4109, rămân aplicabile inclusiv pentru aparatele de marcat electronice fiscale conectate la sistemul informatic.

Conform reglementărilor în vigoare, nu exista excepții de la obligatia depunerii formularului F4109.

In ce situatii se depune?

Formularul se depune in fiecare luna, daca aparatul de de marcat nu a emis niciun bon fiscal in luna respectiva, din diverse motive:

  • utilizatorul a restrans punctele de vanzare din unitate, pe o perioada de timp sau are activitate sezoniera (de ex. vinde in Targul de Craciun);
  • aparatul este defect si nu poate fi reparat in 30 de zile (se transmite si F4105 in care este specificata defectiunea casei);
  • aparatul de marcat este folosit ca rezerva in cazul in care se defecteaza casa de marcat utillizata in mod curent;
  • utilizatorul isi suspenda temporar activitatea la ONRC (se poate anexa documentul, in formularul F4105);
  • utilizatorul inchide definitiv punctul de lucru si doreste sa ramana cu casa de marcat (se poate anexa documentul cu inchiderea punctului de lucru, in formularul F4105).

Cand se depune?

Declaratia se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate.

0 Comentarii

Categorie: Știri

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!