Diana Ionescu
Etichetele electronice la raft – tot mai solicitate in retailul din Romania
22 octombrie 2024

Gestionarea prețurilor la raft și optimizarea stocurilor pentru comercianții din România

Tot mai multi comercianti din toata tara – atat magazine individuale, cat si retele de retail – au implementat etichete electronice la raft si continua sa ne solicite acest sistem. De ce este la mare cautare pretutindeni in lume si cum se implementeaza si in Romania? Va invitam sa aflati din cele ce urmeaza.

Ce sunt etichetele electronice?

Daca acum 20-30 de ani pareau o curiozitate desprinsa din filmele SF, astazi devin tot mai prezente si nu doar in hypermarketuri, ci si in magazinele de cartier.

ESL (Electronic Shelf Labels) au aparut in anii ’90 pentru a permite actualizarea rapida a preturilor la raft si a reduce erorile umane. Primele state care le-au adoptat au fost Franta, Germania, Japonia si tarile nordice, urmate de America de Nord.

Initial, tehnologia folosita la etichetarea electronica era LCD (Liquid Crystal Display) si sistemele de comunicare cu infrarosii, care permiteau modificarea pretului la nivel central si afisau doar pretul.

Incepand din anii 2000, pe masura ce practica ESL a castigat teren, si tehnologiile s-au diversificat: metodele de comunicare wireless, precum cele cu frecventa radio, au devenit mai stabile si la costuri tot mai accesibile comerciantilor; totusi, in practica ramaneau apanajul marilor lanturi de retail.

Odata cu dezvoltarea afacerilor e-commerce, a crescut concurenta, implicit dinamica preturilor, asa ca magazinele fizice au adoptat etichetele electronice la raft pentru a se adapta rapid la noile conditii de pe piata de retail pentru a ramane competitive. In acest context au aparut si sisteme ESL mai sofisticate, cu functii de afisaj precum hartia electronica (e-paper), mai facil de citit si mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

In prezent, sistemele de etichetare electronica la raft sunt prezente la scara larga in retail, la nivel mondial, mai ales in magazinele cu produse alimentare sau electronice. Iar noile tehnologii precum IoT (Internet of Things) si AI (inteligenta artificiala) duc eficientizarea la un nou nivel, ca parte dintr-un sistem avansat de management.

Etichetele electronice – accesibile si comerciantilor din Romania

Magister ofera comerciantilor sistemul de etichetare electronica pentru raft incepand din anul 2023, ca parte din solutiile sale „la cheie” pentru retail, ce includ atat echipamentele hardware, platforma software SmartCash RMS, cat si serviciile de instalare, training, suport tehnic si mentenanta.

Odata cu versiunea SmartCash RMS 2023, cel mai performant sistem de etichetare electronica disponibil, respectiv tehnologia e-Ink Newton, creata de compania Solum, a devenit parte integranta si functie de baza a platformei noastre. Astfel, toti comerciantii care folosesc solutiile Magister au acces la aceasta tehnologie ultra-moderna si o pot implementa in magazine la costuri reduse.

Cum functioneaza, concret, aceste etichete electronice si cum le implementam?

Comerciantii utilizatori SmartCash pot alege direct din catalogul de produse cum vor sa afiseze preturile la raft: cu etichete imprimate sau cu etichete electronice ESL. Apoi, tot din platforma SmartCash RMS, aleg sablonul de afisare a pretului dintr-o serie de variante.

Procesele de automatizare derulate la nivelul solutiilor SmartCash RMS asigura propagarea modificarilor referitoare la produse, fie acestea preturi sau promotii, pe etichetele de raft – totul, in doar cateva minute si cu optiunea de a alege automat modul corespunzator de afisare a informatiilor (prin sablonul selectat). Sistemele Solum permit programarea a peste 5000 de etichete electronice in doar cateva minute, capacitate inca neegalata de alte sisteme de etichetare de pe piata. Simplu, eficient, rapid!

Ce avantaje ofera comerciantilor etichetele electronice? De ce merita sa le implementam?

  • Sistemul automatizat pentru actualizarea preţurilor asigura management precis si control absolut asupra preţului de la raft. Astfel sunt excluse orice diferenţe ce pot apărea intre valorile afisate si cele scanate la casa de marcat;
  • Previn erorile umane, implicit evitam discutiile la casa de marcat privind eventualele diferente intre pretul de la raft si cel achitat la POS;
  • Afiseaza aceleasi preturi in toate unitatile din retea, simultan;
  • Afiseaza specificatii si informatii suplimentare despre produs;
  • Si functiile de atentionare la raft sunt foarte utile: sistemul cu leduri cu culori diferite oferit de Solum semnalizeaza cand se ating pragurile de alerta la stoc, asigurand astfel constanta produselor la raft;
  • Cresc randamentul si reduc costurile de personal, scutesc mult timp si efort. Angajatii pot face lucruri mai utile decat sa-si piarda timpul tot schimband clasicele etichete din hartie;
  • Optimizeaza incasarile prin controlul rapid si precis al cresterii sau scaderii de pret;
  • Simplifica semnificativ procesul de inventariere (mai ales daca le folosim impreuna cu terminalele de inventariere mobila si aplicatia SmartCash Mobility).

Cum sa implementati in magazine rapid si usor etichete electronice la raft?

Contactati-ne! Specialistii Magister va stau la dispozitie! https://www.magister.ro/contact/

0 Comentarii

Categorie: Blog

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!