Diana Ionescu
Comerțul rural în România – Provocări și oportunități pentru dezvoltare
20 martie 2025

Digitalizare și automatizare – Soluțiile care transformă comerțul rural în România

Dintotdeauna a existat un decalaj evident între comerțul urban și cel rural: noutățile apar mereu la oraș, pe când magazinele de la țară rămâneau ancorate în metode empirice.

Ei bine, în ultimele decenii decalajul s-a redus simțitor datorită tehnologiei. De exemplu, funcționalitățile SmartCash RMS sunt disponibile oriunde în țară, iar comercianții și cumpărătorii se bucură de aceleași facilități și în Capitală, și în cel mai îndepărtat cătun.

Rămân însă și alte aspecte care influențează semnificativ performanța și profitabilitatea – deopotrivă provocări și oportunități.

Faptul că locuitorii de la sate nu se pot deplasa ușor la oraș pentru a-și face cumpărăturile face ca proximitatea unui nou magazin să prezinte potențial de business pentru cei care se încumetă să-l deschidă, cu condiția să se adapteze la nevoile comunității. În comunitățile mici, relațiile de prietenie și bună vecinătate cântăresc mult, stimulând fidelizarea clienților. Un atu îl reprezintă și posibilitatea de a comercializa produsele tradiționale, regionale, bio, colaborări cu fermierii și artizanii locali etc.

Și totuși, care sunt minusurile, vă întrebați?

Ce-i drept, în unele zone, din cauza migrației masive din ultimele decenii, populația este puțină și îmbătrânită și are o putere redusă de cumpărare, iar comercianții au acces dificil la logistică și infrastructură. De asemenea, oferta este redusă și puține magazine au implementat opțiunile moderne de plată, tehnologii precum POS, plăți contactless, sisteme de gestiune etc. sau, chiar dacă acestea există, rareori sunt folosite.

Desigur, asta înseamnă și oportunități de creștere pentru acest sector: pe măsură ce comercianții vor accesa finanțări sau subvenții pentru modernizare, vor putea instala solutii de gestiune care să le permită să automatizeze procesele cotidiene repetitive (ce nu doar că iau mult timp, ci mai favorizează și erori, risc de amenzi, lipsa în stocuri etc.). Astfel, se pot concentra pe optimizarea și dezvoltarea afacerii – da, chiar și un mic magazin rural poate crește și, de ce nu, transformă într-o rețea zonală, sau adaugă un magazin online cu livrare locală etc.

Potențialele pericole în calea acestor planuri ar fi accentuarea depopulării, inflația, vulnerabilitatea micilor comercianți în față noilor taxe sau legi și o eventuală expansiune a lanțurilor străine în mediul rural.

În concluzie, deși dezvoltarea urbană și cea rurală au particularitățile și provocările lor și continuă dezechilibrele între cele două medii, revirimentul recent al comerțul independent demonstrează potențial de creștere și ne putem aștepta, probabil, ca tendința să continue și în anii următori.

Cum comerțul rural este indisolubil legat de agricultură și logistică, politicile publice favorabile ar putea stimula dezvoltarea fabricilor de producători și a lanțului scurt de comercializare.

Tu ce crezi: care sunt cele mai mari provocări în comerțul rural din România? Și ce oportunități vezi?

0 Comentarii

Categorie: Blog | Știri

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!