Claudia
Expozitia EuroLiteraTur la Atena
6 martie 2005

Itinerariul expozitiei EuroLiteraTur ne-a condus in sud, pe insoritele insule grecesti, unde literatura europeana se simte ca la ea acasa, leganandu-si originile in albia culturii grecesti, plina de traditie si originalitate. Atena a preluat initiativa Bucurestiului, organizand expozitia multimedia de anvergura europeana EuroLiteraTur, care isi propune o explorare intr-o maniera moderna si neobisnuita a literaturii europene din antichitate pana in prezent.

Dupa deschiderea expozitiei permanente la Bucuresti, pe 15 februarie 2005, e randul celei din Grecia, organizata intre 2 si 7 martie 2005 la Centrul Cultural al Fundatiei Lumii Elenice din Atena. Chiar daca a durat numai o saptamana, EuroLiteraTur a reusit sa incinga spiritele, sa lanseze chemarea spre cultura, sa-i atraga pe cei pasionati deopotriva de literatura si de tehnica de ultima generatie.

Polonezii, cehii, spaniolii si italienii asteapta sa preia si ei stafeta evenimentului, prezentand fiecare o versiune a expozitiei in propria tara in perioada imediat urmatoare.

Deoarece scopul proiectului a fost de la bun inceput promovarea valorilor literare europene, incurajarea lecturii, atragerea tinerilor si redescoperirea valorilor culturale europene printr-o noua modalitate de educatie informationala, obiectivul a fost atins – majoritatea vizitatorilor in toate zilele expozitiei au fost tineri.

In epoca noastra tot mai mult apare necesitatea de a incuraja metode noi de accesibilitate a publicului european la informatie. La insistentele publicului si cu sprijinul organizatorilor, expozitia din Atena ar putea deveni permanenta in timpul apropiat.

Partenerii nostri din Grecia pot afirma acum cu certitudine ca prezentarea EuroLiteraTur in tara lor a fost un real succes. Publicul s-a aratat receptiv la provocare si incantat de aceasta noua perspectiva de a redescoperi autorii indragiti si de a-i descoperi pe cei inca necunoscuti din pleiada prezentata. Atmosfera academica s-a dovedit a fi totusi relaxanta gratie vizitatorilor mai cu seama tineri si avizi de lucruri noi in mediul cultural creat.

Tinerii au navigat prin epoci si curente literare folosind ecranele TouchScreen montate in perete, in sala de desfasurare a expozitiei, privind proiectiile de pe perete, citind texte, analizand fotografiile si filmele existente pentru fiecare autor cautat in sistem.

O echipa de la Bucuresti, reprezentanti de la Muzeul National al Literaturii Romane precum si de la Magister Software, s-a deplasat la Atena in vederea pregatirii evenimentului. Datorita portabilitatii sistemului, el a putut fi transportat cu usurinta la Atena. Reprezentantul companiei noastre a instalat sistemul si a pregatit din punct de vedere tehnic desfasurarea expozitiei. Tot compania noastra a asigurat asistenta tehnica necesara pe perioada evenimentului, intervenind ori de cate ori publicul cerea lamuriri privind mijloacele folosite si modul de utilizare.

Expozitia din Atena a intrunit un numar mare de participanti printre care: reprezentanti oficiali ai Primariei din Atenei (co-organizatori ai expozitiei locale), oficialitati marcante ale vietii culturale si literare grecesti, amatori de arta, tineri poeti si scriitori, studenti si elevi iubitori de literatura.

Trebuie amintit faptul ca la eveniment au luat parte si parteneri din celelalte tari participante la proiect: reprezentanti din Romania, Spania, Italia, Cehia, Polonia. Partenerii din tarile unde EuroLiteraTur urmeaza sa se desfasoare in urmatoarea perioada au urmarit cu o deosebita atentie evenimentul in vederea pregatirii expozitiei in propria lor tara.

Expozitia a fost atat in Bucuresti cat si la Atena un mare succes, o idee inedita si unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului.     (Stela Stratan)

Arhiva foto a evenimentului…

 

0 Comentarii

Categorie: Evenimente
Etichete:

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!