Diana Ionescu
Noutati legislative privind cotele TVA de la 1 ianuarie 2024
22 decembrie 2023

Schimbări importante în cota TVA pentru alimente și băuturi începând cu 1 Ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, se vor implementa modificări semnificative în ceea ce privește cota de TVA aplicabilă pentru anumite categorii de alimente și băuturi. Aceste schimbări vor avea un impact direct asupra consumatorilor și afacerilor din domeniul alimentar.

Una dintre cele mai notabile modificări este eliminarea alimentelor de înaltă valoare calitativă din sfera cotei reduse de TVA de 5%. În consecință, aceste produse vor fi supuse fie cotei reduse de 9%, fie cotei standard de 19%, în funcție de conținutul lor de zahăr adăugat. Această măsură vizează în special produsele cu un conținut total de zahăr de minimum 10g/100g produs, cu excepția cozonacului și biscuiților.

De asemenea, se va aplica cota standard de TVA de 19% pentru livrările de bunuri care, până în prezent, beneficiau de cota redusă de 9%. Printre acestea se numără berea fără alcool, inclusiv atunci când este servită ca parte a serviciilor de restaurant și catering, și alimentele cu zahăr adăugat conform definiției introduse în legislația de accize.

Aceste schimbări sunt parte a unui efort mai amplu de a încuraja un stil de viață sănătos și de a reduce consumul de produse cu zahăr adăugat. Este important pentru comercianți și consumatori să fie conștienți de aceste modificări și să se pregătească pentru impactul lor asupra prețurilor și alegerea produselor.

Pentru mai multe informații și detalii despre utilitarul TVA pus la dipozitia utilizatorilor solutiei SmartCash RMS va rugam sa contactati departamentul comercial Magister.

0 Comentarii

Categorie: Știri

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!