Diana Ionescu
Băcănia Rod: Investitie in automatizare pentru controlul absolut asupra businessului
7 martie 2022

Dezvoltarea lanțului Băcănia Rod cu SmartCash RMS, in plina pandemie

Compania New Xperience, deţinatoarea brandului Băcănia Rod din Capitală, a înregistrat in anul trecut o cifră de afaceri de 2,35 milioane lei, conform daterlor publicate de Ministerul de Finanţe.

Reţeaua a avut iniţial un magazin, pentru ca în 2020, primul an de pandemie să deschidă o a doua unitate în zona Tineretului din capitala.

Magazinele Băcănia Rod comercializeaza specialități și delicatese românești și internaționale artizanale: specialități din carne, brânzeturi, prăjituri de casă, pâine artizanală, selecție de vinuri premium și băuturi răcoritoare.

Lantul de bacanii independente, din Bucuresti, utilizeaza solutia SmartCash RMS pentru magazine individuale SmartCash Shop si SmartCash POS, in varianta Professional. Varianta de Shop Professional se adreseaza magazinelor cu gestiune complexa, care se pot aproviziona atât intern cât și de la terți. Băcăniile Rod sunt magazine cu vânzare complexă, fidelizare și operarea efectuata de un casier. Zona de incasare este dotata cu POS-uri touchscreen de ultimă generație, toată infrastructura hardware și software fiind asigurată de Magister.

Un spatiu atipic in peisajul bacaniilor prin designul minimalist

Cand spui bacanie romaneasca, deseori te duci cu gandul la un spatiu aglomerat, cu de toate, eventual si cu niste motive traditionale romanesti care sa certifice autenticitatea produselor. Nu e si cazul Bacaniei Rod unde spatiul, desi mic, are toate produsele la vedere, perfect aliniate, ca intr-o camara, aerisit si unitar, intr-o atmosfera prietenoasa. 

Un portofoliu de peste 800 de produse de la producători artizanali locali

Laura și Liviu Rogojan, antreprenori romani, au deschis Băcănia Rod în anul 2014, în Piața Amzei din București. Nevoia a luat nastere din preocuparea personala fata de mâncare sănătoasă.

Din 2014 până în 2018, Băcănia Rod a funcționat în Piața Amzei, iar Laura și Liviu au încercat să se dezvolte în mai multe direcții. Antreprenorii au scalat businessul de la distribuție către Horeca si organizare de evenimente sau cadouri corporate. După cei 5 ani de incercari, au decis să se concentreze numai pe clientul final și s-au mutat în Titan, mizând pe ideea democratizării accesului la produsele lor. Iar lucrurile au mers foarte bine chiar din prima lună.

Acum toată lumea are băcănii. Noi i-am spus ‘băcănie’ pentru a ne asocia cu ideea veche de băcănie, cu produse de calitate. Cuvântul ROD este substantivul comun, nu înseamnă altceva decât rodul pământului. Pentru că avem produse 100% naturale, iar producătorii sunt verificați de noi. Nu ne-am făcut business-ul de la calculator, căutând produse pe internet. În 2014, înainte să deschidem, ne-am lăsat copiii acasă, ne-am suit în mașină și am umblat prin țară aproape un an ca să vedem cine și cum produce. Și acum mergem și-i vizităm o dată, de două ori pe an, inclusiv la cramele de unde luăm vinuri”, afirma Liviu Rogojan pentru republica.ro.

În portofoliul băcăniilor Rod sunt în prezent peste 800 de produse, iar cele mai multe vin de la producători artizanali locali: mezeluri, brânzeturi, pâine, vinuri și băuturi răcoritoare. Produsele de cofetărie-patiserie sunt executate în incinta propriului laborator.
Compania mai produce sub umbrela Bacaniei Rod și conserve cu zacuscă, salate, dulcețuri, murături și siropuri. Acestea sunt procesate într-un centru aflat in județul Dâmbovița. Centrul utilizeaza materie primă furnizată de localnici.

Dintre conservele unitatii de productie din Valcea, care are acum o capacitate anuala de 25.000 de unitati, cel mai bine se vand zacusca de vinete, magiunul si dulceata de nuci verzi, iar din categoria produselor din carne, specialitatile din curcan, vita si vanat sunt cele mai apreciate, in timp ce dintre branzeturi, cele din lapte de capra si de vaca sunt cele mai cautate. Lunar, in medie, 700 de clienti trec pragul bacaniei, cu o valoare medie a cosului de cumparaturi de 40 de lei. |n afara acestora, proprietarii Bacaniei Rod au incheiat parteneriate cu cateva hoteluri si restaurante din Bucuresti, care le genereaza 25% din cifra de afaceri. De asemenea, din oferta bacaniei face parte si o selectie de vinuri romanesti din Prahova, Valcea, Mehedinti, Constanta, Timis, lista care se va largi pe viitor si cu alte zone ale tari.

Bacania Rod comercializeaza de asemenea, și produse internaționale din Grecia sau Italia, precum și produse vegane.

Investitie in automatizare pentru controlul absolut asupra Bacaniei Rod, in plina pandemie

In anul 2020, în ciuda pandemiei, au decis să investească peste 100.000 de euro în dezvoltarea afacerii și să deschidă noi magazine. In ideea de a devini mai accesibili, cei doi antreprenori romani, au deschis magazine individuale si în alte cartiere. Astfel, în noiembrie 2020 au inaugurat o locație în cartierul Tineretului, iar apoi, în 2021, una pe bulevardul Ion Mihalache și alta pe șoseaua Mihai Bravu.

Curajul de investi în pandemie ni l-au dat calculele și am zis că nu are cum să nu ne iasă. Hârtia sau Excel-ul suportă însă orice, iar acum am constat că e mai greu. Dar îi dăm înainte”, spune Liviu, care crede că rezistența și hotărârea sunt principalele atribute ale unui antreprenor.
Deschiderea și dezvoltarea unui lanț de băcănii vine cu multe provocări. Identificarea unui spațiu și găsirea unor angajați potriviți se numără printre ele, dar cea mai mare provocare, crede Liviu, este promovarea și aducerea de clienți în magazine
„, a spus Liviu Rogojan pentru republica.ro

Planurile de viitor ale celor doi antreprenori implica diversificarea gamei de retete si produse, precum si extinderea businessului la nivel national, si de ce nu si in afara tarii, dat fiind ca Bacania Rod este deja frecventata de romani care locuiesc in strainatate sau de parinti care cumpara pentru a le trimite conserve copiilor din strainatate, precum si de turisti.

În perioada imediat următoare, proprietarii Bacaniei Rod se vor concentra pe consolidarea business-ului astfel încât toate cele patru magazinele să ajungă la același nivel, dar și pe creșterea componentei online.

0 Comentarii

Categorie: Blog

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!