Dor Bujor Padureanu
Facturi simplificate din 14 martie direct pe bonul fiscal!
2 aprilie 2013

Incepand cu data de 14 martie 2013, justificarea deducerii TVA tine cont de noi reguli. ANAF a emis astfel un comunicat in atentia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA in ce priveste justificarea deducerii TVA.

Asadar ca incepand cu data de 14.03.2013 prin H.G. nr. 84/06.03.2013 pentru modificarea si completarea normelor de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in M.O. nr. 136/14.03.2013, se modifica prevederile pct. 46.(3) din normele aprobate prin H.G. nr. 44/2004. Concret, pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea TVA poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal daca furnizorul / prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Trebuie spus ca modificarea introdusa ar trebui sa fie salutata cu urale, datorita simplificarii extreme a proceselor comerciale mai ales in cazul sumelor mici ce trebuiesc decontate de catre firme.

In loc sa mai trebuiasca completata intreaga factura, cu toate detaliile corespunzatoare din formularele tipizate, simpla tiparire a Codului Fiscal a cumparatorului pe bon este de acum suficienta. Atentie! Cu conditia ca acesta sa fie tiparit de echipamentul fiscal in cuprinsul bonului respectiv, nu completat cu mana sau cu pixul samd.

Din pacate, partea proasta este ca la fel ca si in alte dati, desi exista suficiente canale de comunicare prealabila, ba exista chiar si un Patronat al Comerciantilor si Servisantilor de Case de Marcat aflat in permanent contact cu autoritatile fiscale, stirea ne-a luat si pe noi, producatorii de solutii informatice fiscale complet pe nepregatite. Dovada stau cozile de la benzinarii, fortate acum sa scrie cate o factura pentru fiecare bon emis pentru persoanele juridice fara a avea inca sistemele informatice adaptate. Sunt sigur insa ca adaptarile vor fi facute in cel mai scurt timp, masura fiind una realmente laudabila.

In ceea ce ne priveste, am lasat orice alta modificare la o parte si incepand cu versiunea lunii martie, am introdus functiile necesare in programul SmartCash POS. Astfel, toti utilizatorii SmartCash RMS cu o subscriptie anuala valida vor primi automat actualizarea in magazinele lor.

Iata mai jos un film care contine toate noutatile SmartCash RMS din luna martie, incepand evident cu factura simplificata:

0 Comentarii

Trimite un Comentariu

Categorie: Blog

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!