Diana Ionescu
Reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru ingrasaminte, seminte si pentru prestari de servicii specifice sectorului agricol
26 iulie 2016

Guvernul a decis marti reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru ingrasaminte, seminte si pentru prestari de servicii specifice sectorului agricol.

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) va fi redusa, incepand din luna august 2016, pentru noi servicii, precum si pentru livrarea unei anumite categorii de produse, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie. De altfel, documentul aduce mai multe noutati Codului fiscal, iar printre acestea se regasesc si noi prevederi referitoare la cota de TVA.

Potrivit actului normativ, TVA pentru livrarea de produse folosite pentru productia agricola si pentru prestarile de servicii specifice de tipul celor folosite in sectorul agricol va scadea de la 20%, cat este in prezent, la 9%.

Astfel, din 1 august, se va aplica o cota de TVA de 9% pentru livrarea celor mai importante produse utilizate pentru productia agricola, respectiv: ingrasaminte, pesticide, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si pentru prestarile de servicii specifice de tipul celor utilizate in sectorul agricol, cum sunt: arat, semanat, prasit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotata, asa cum reiese dintr-un comunicat recent al Guvernului.

Potrivit comunicatului, aceasta modificare va duce la stimularea persoanelor care desfasoara activitati in domeniul agricol, la cresterea nivelului de accesibilitate la bunurile si la serviciile de tipul celor utilizate in sectorul agricol, precum si la facilitarea de noi investitii in agricultura in urmatoarea perioada.

Pentru identificarea corecta a sferei de aplicare bunurilor/servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, care vor intra sub incidenta cotei reduse de TVA de 9%, va fi elaborat (tot pana la 1 august, n.red.) un ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii ruralea, conform comunicatului emis de Guvern.

Cote de TVA valabile in 2016

O cota de TVA de 9% este aplicata in prezent in cazul urmatoarelor livrari de bunuri:

 • livrarea de produse ortopedice;
 • livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;
 • livrarea de proteze si accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislatiei specifice, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa;
 • livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele;
 • livrarea apei potabile si a apei pentru irigarii in agricultura;
 • cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
 • serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 (berea la draft).

O cota de TVA de 5% se aplica in 2016 pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:

 • manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
 • livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, definite astfel:
 1. cladiri utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
 2. cladiri utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
 3. locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie.
 4. cladiri achizitionate de primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei;
 • serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe.

Cota standard de TVA, de 20%, se va aplica pe tot parcursul anului 2016 in cazul tuturor operatiunilor de livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia operatiunilor scutite de taxa si a operatiunilor pentru care sunt valabile cotele reduse.

0 Comentarii

Trimite un Comentariu

Categorie: Blog

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!