Diana Ionescu
E-Factura si e-Transport sunt doua instrumente importante prin care ANAF pune bazele digitalizarii
15 iunie 2022

1 iulie 2022 – RO e-Factura și RO e-Transport devin obligatorii

Incepând cu data de 1 iulie, noile măsuri vor deveni obligatorii. Este vorba despre RO e-factura și radarul mărfurilor, cele două sisteme vor trebui utilizate de către toti românii.

Cele doua instrumente vin la pachet cu cele mai mari amenzi de pana acum si vor influenta mai multe categorii – furnizori, cumparatori, transportatori, case de expeditie, etc.

În cazul celor care nu vor respecta aceste noi prevederi, aceștia vor suporta amenzi care pot ajunge chiar și până la 100.000 de lei, precum și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate. Aceste declarații vor fi valabile pentru o perioadă prestabilită la data la care începe transportul.

Radarul Mărfurilor este un sistem electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat iar RO e-Factura este sistemul care permite 100% monitorizarea, analizarea și compararea costurilor pentru achizițiile publice, în timp real.

Acest sistem îi vizează pe toți agenții economici care efectuează vânzări sau cumpărări ale produselor riscante și care vor fi transportate pe căile rutiere.

Sistemul va permite și modificarea datelor declarate până la intrarea pe teritoriul țării sau până la data punerii în mișcare a vehiculului care se ocupă de transportul respectivelor produse. Potrivit noii ordonanțe, cei care vor fi obligați să declare în sistemul e-Transport bunurile cu risc fiscal sunt următorii:

  • destinatarul menționat în declarația vamală de import;
  • expeditorul menționat în declarația vamală de export;
  • beneficiarul achizițiilor intracomunitare de bunuri, furnizorul în cazul livrărilor locale și intracomunitare de bunuri;
  • depozitarul, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru produsele descărcate pe teritoriul țării spre depozitare sau pentru efectuarea unui nou transport, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după efectuarea unui nou transport pe teritoriul României.

Integrarea sistemului e-Factură în funcționalitățile disponibile pentru utilizatorii SmartCash RMS

Dacă sunteți mari contribuabili, dar și furnizor de produse cu risc ridicat de evaziune sau furnizor pentru instituțiile statului, atunci veți avea nevoie ca de la 1 iulie 2022 să folosiți atât RO e-Factura, cât și Declarația 406/SAF-T.

Utilizatorii SmartCash RMS care doresc să integreze formatul de factură electronică e-Factură vor putea genera acest document direct din aplicația SmartCash RMS. Echipa Magister lucrează la actualizarea solutiei de gestiune SmartCash astfel încât aceasta să genereze documentele necesare.

Agenții economici cu sediul social în România sunt obligați să emită facturi electronice pe care să le transmită prin sistemul național electronic, RO e-Factura. Această lege transpune în legislația națională Directiva 2014/55/UE a Parlamentului European și a Consiliului European din data de 16 aprilie 2014 cu privire la factuarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Implementarea şi operaţionalizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura vizează trei direcţii mari de acţiune:

  • oferirea unui serviciu public electronic necesar derulării contractelor de achiziţii publice, contractelor de achiziţie sectorială/concesiuni de lucrări şi servicii şi tranzacţiilor dintre operatorii economici, în fapt un instrument de sprijin adaptat evoluţiei contextului pandemic;
  • coerenţa în realizarea şi aplicarea politicilor şi reformelor fiscal-bugetare prin gestionarea în mod eficient a resurselor bugetare alocate instituţiilor şi autorităţilor publice, respectiv implementarea unor mecanisme corecte şi eficiente care să asigure monitorizarea execuţiei bugetare şi a sumelor alocate diferitelor programe de investiţii;
  • creşterea eficienţei şi eficacităţii în colectarea impozitelor şi taxelor, cu concentrare în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea şi consolidarea gradului de colectare a TVA, precum şi prevenirea şi combaterea fraudei, a evaziunii şi a eventualelor abuzuri în domeniul TVA, aceste informații reprezentând motivele actului care va avea aplicabilitate începând cu data de 1 iulie;

ATENTIE: Clientii Magister care comercializeaza produse inregistrate in grupele de risc au o pondere foarte mare. De aceea, retineti ca de la 1 iulie 2022 raportarea prin sistemul RO e-Factura urmeaza a fi obligatorie!

Informații oficiale pe website-ul ANAF.

Pentru informații și solicitări referitoare la e-Factura, ne puteți contacta folosind formularul disponibil mai jos.

0 Comentarii

Categorie: Știri

HAI SĂ ÎNCEPEM UN PROIECT
ÎMPREUNĂ!

Completeaza datele tale de contact in formularul următor și un consultant Magister te va contacta în cel mai scurt timp.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de Confidențialitate și Termenii și Condițiile Google.

Pin It on Pinterest

Distribuie Articolul

Distribuie Articolul

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi!